ΕΛΣΤΑΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ 2η ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2014


cut








ΠΤΩΣΗ 3,3% ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2014
ΤτΕ: ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ ΤΟ ΜΑΗ
Η ανάπτυξη έρχεται, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τα εισοδήματα των Ελλήνων φεύγουν, αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής αρχής.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των 28 κατέγραψαν οι ακαθάριστες αμοιβές στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή 27/6, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς (χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή- ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), μειώθηκε 1,8% το α΄τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο 2010 και το πρώτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία πρώτη ως προς την ποσοστιαία μείωση μισθών κατετάγηη Κύπρος (-7,9%) και ακολούθησαν η Ελλάδα (-3,3%), η Κροατία (-1,7%), η Ιρλανδία (-0,3%) και η Ιταλία (-0,2%).
Κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται αυξήσεις 1,7% στις ακαθάριστες αμοιβές και ξεχωρίζουν οι αυξήσεις μισθών σε Λετονία (7,7%), σε Εσθονία (7%) και σε Ρουμανία (5,3%).
Αυξήσεις μισθών καταγράφονται, επίσης, μεταξύ άλλων, σε Λουξεμβούργο (3%), Αυστρία (3%), Σουηδία (2,8%), Γερμανία (2,3%), Γαλλία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Πορτογαλία (0,9%), Βέλγιο (0,8%) και Ισπανία (0,6%).
Ο σχετικός δείκτης για τους μισθούς στην Ελλάδα χωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή- ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, έναντι μείωσης 11,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Μάλιστα, οι μισθοί βρίσκονται σε συνεχή μείωση από το γ΄ τρίμηνο 2010 και το πρώτο Μνημόνιο.Έκτοτε ο δείκτης μισθών έχει υποχωρήσει με ή χωρίς εποχική προσαρμογή από 19,6% έως 26,7%. Παρόλα αυτά ούτε η ανταγωνιστικότητα αυξηθήκε ανάλογα ούτε η ανεργία μειώθηκε.
Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή bonus που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (πχ ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κλπ).
Μαύρα μαντάτα και από της αγορές. Η Citigroup βλέπει ύφεση 0,6% και για φέτος, ενώ η Standard & Poor's κατατάσσει τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία θέση αξιολόγησης ως προς τους "κινδύνους" που αντιμετωπίζουν μαζί με τις τράπεζες της Αιγύπτου και της Λευκορωσίας.
ΤτΕ: ΝΕΑ ΒΟΥΤΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔ. ΤΟΜΕΑ ΤΟ ΜΑΗ
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου τα στοιχεία για την πορεία των χρηματοδοτήσεων της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες, τα οποία επιβεβαιώνουν την εμμονή των τραπεζιτών στην πολιτική της "κλειστής στρόφιγγας", περιορίζοντας ως το σημείο ασφυξίας την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικήςχρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Μάιο του 2014 διαμορφώθηκε στο -3,5%, από-3,7% τον προηγούμενο μήνα.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει πως η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 963 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.551 εκατ. ευρώ).
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.209 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014.
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,6% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 793 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.042 εκατ. ευρώ).
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -5,2%, το Μάιο του 2014, από -7,5% τον προηγούμενο μήνα.
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 84 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: θετική καθαρή ροή 54 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 1,0%, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, αρνητική κατά 246 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Μάιο του 2014 (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 396 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -3,2% τον προηγούμενο μήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eπικίνδυνα τα αλλαντικά με καρμίνιο (Ε120). Αποσύρονται με εντολή του ΕΦΕΤ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Λαϊκή αρχιτεκτονική και αγροτική ζωή: Τα μετόχια στα χτήματα της σταφίδας στη ΒΔ Πελοπόννησο