Πως ξεχωρίζουμε το καλό λάδι






Πως ξεχωρίζουμε το καλό λάδι
  • 29




    Share
Το  ε λ α ι ό λ α δ ο  αποτελεί βασικό συστατικό της περίφημης μεσογειακής διατροφής και ένα από τα κύρια γεννήματα της ελληνικής γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα συγκαταλλέγεται ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες παγκοσμίως – οι άλλες δύο είναι (αναμενόμενο νομίζουμε) η Ισπανία και η Ιταλία.
Επειδή λοιπόν πλησιάζει η εποχή που ως γνήσιοι Έλληνες θα προμηθευτούμε το λάδι της χρονιάς, ακολουθούν μερικά σύντομα tips για το πως θα ξεχωρίζουμε το καλό λάδι και πως θα το συντηρούμε σωστά:
i. η οξύτητα του λαδιού είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητά του. Όσο πιο χαμηλά τα οξέα του ελαιολάδου τόσο πιο καλό αυτό είναι. Έτσι, επί παραδείγματι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα έως 0,8%.
ii. η οξείδωση του λαδιού, το γνωστό σε όλους μας 'τάγκισμα', είναι επίσης ένα βασικό κριτήριο για την ποιότητά του.  Πρόκειται για σοβαρή αλλοίωση που έχει κυρίως να κάνει με τις ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες εκτίθεται μετά την εξαγωγή του από το ελαιοτριβείο (έκθεση στον ήλιο, φύλαξη σε ακατάλληλα δοχεία, κ.λπ.).
iii. το χρώμα δεν αποτελεί πάντα αξιόπιστο κριτήριο για να καταλάβουμε την ποιότητα του ελαιολάδου – το χρώμα είναι μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα της περιοχής καταγωγής του, της ποικιλίας του ελαιόδεντρου και άλλων παραγόντων. Η γεύση και η οσμή του από την άλλη, είναι σημαντικές παράμετροι. Έτσι όταν το λάδι αφήνει μία αλλοιωμένη γεύση και οσμή – για παράδειγμα, μούχλας, μούργας, χώματος κ.ο.κ. είναι προφανές ότι δεν είναι ποιοτικώς καλό. 
iv. το  ελαιόλαδο διατηρείται 12 έως 18 μήνες κάτω από τις εξής προυποθέσεις:
- να μην έρχεται σε επαφή με φως και αέρα,
- να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα μη διαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία και σε μέρη που δεν έχουν πολύ υγρασία (συνεπώς ο χώρος κάτω από τη κουζίνα που πολλοί επιλέγουμε για την τοποθέτηση των δοχείων με το λάδι δεν αποτελεί μία ιδιαίτερα καλή επιλογή - λόγω υγρασίας).

Τέλος ας έχουμε υπόψιν μας ότι οι δύο βασικές κατηγορίες του ελαιόλαδου  που επιλέγουμε για το σπίτι μας, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Π α ρ θ έ ν ο  ε λ α ι ό λ α δ ο :  καλό άρωμα και γεύση, με οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 2 g. ανά 100g.
Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό  π α ρ θ έ ν ο  ε λ α ι ό λ α δ ο :  εξαιρετικό άρωμα και γεύση, με οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 0,8 g. ανά 100g.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eπικίνδυνα τα αλλαντικά με καρμίνιο (Ε120). Αποσύρονται με εντολή του ΕΦΕΤ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Λαϊκή αρχιτεκτονική και αγροτική ζωή: Τα μετόχια στα χτήματα της σταφίδας στη ΒΔ Πελοπόννησο