ΡΙΖΩΣΕ ΚΑΙ ΣΤΕΡΙΩΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


προϊόντα χωρίς μεσάζοντες

Του Στράτου Ιωακείμ 
Αρχικά ήταν το κίνημα της πατάτας. Χιλιάδες τόνοι γεώμηλων διατέθηκαν Χωρίς Μεσάζοντες, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία, που ανέλαβε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, περίπου ένα χρόνο πριν. Η ανέλπιστη επιτυχία του εγχειρήματος εξαπλώθηκε τάχιστα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. 
Έτσι απλά γεννήθηκε ένα Κίνημα που άλλαξε τα δεδομένα διάθεσης των προϊόντων, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και φέρνοντας τους παραγωγούς σε απ’ ευθείας συναλλαγή με τους καταναλωτές. Πολύ γρήγορα οι δήμοι «υιοθέτησαν» την πρακτική αυτή και έστησαν υπαίθριες αγορές, όπου οι κάτοικοί τους είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ποιοτικά γεωργικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές.  Ένας εκ των πρωτοπόρων δήμων, ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, τον Μάρτιο του 2012, έστησε την πρώτη διάθεση αγροτικών προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες. Έκτοτε και μέχρι και σήμερα συνεχίζει τη δράση αυτή, εμπλουτίζοντας τα προϊόντα που είναι προς διάθεση. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησε σχεδόν το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ένας δήμος μετά τον άλλο εντάσσονται στο Κίνημα, τονώνοντας την ελληνική παραγωγή και προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλές τιμές, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.   
Στον δήμο των Νοτίων Προαστίων η εμπειρία όλο αυτό το διάστημα έχει απογειώσει την προσφορά και τη ζήτηση. Πλέον, κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, σε συνεργασία με το Κίνημα Αλληλεγγύης και Αντίστασης, καθιερώνεται η διάθεση αγροτικών (και όχι μόνο) προϊόντων στο παλαιό δημαρχείο Ελληνικού. Χιλιάδες κάτοικοι του δήμου, αλλά και των όμορων σε αυτόν, συρρέουν προκειμένου να ψωνίσουν φθηνά και ποιοτικά. Η «Αττική freepress» επισκέφθηκε την επετειακή (συμπληρώθηκε ένας χρόνος) διάθεση προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης, τον αντιδήμαρχο, εθελοντές, παραγωγούς και καταναλωτές για το επιτυχημένο εγχείρημα. 
Το εγχείρημα αναπτύσσεται θετικά 
«Είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί έχει σταθεροποιηθεί αυτή η δράση», δηλώνει στην «Α» ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης. «Έχει αυξηθεί ο κόσμος και τα προϊόντα που διακινούμε μετά το πέρας ενός χρόνου. Έχουμε δημιουργήσει πλέον ένα δίχτυ συνεργασίας με τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς. Ο κόσμος γνωρίζει τη δράση και το εγχείρημα αναπτύσσεται θετικά», μας λέει ο δήμαρχος. Ερωτηθείς για το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες και αν έχει συμβάλει και αυτό στην ανάσχεση της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, μας απάντησε: «Πράγματι, είναι και αυτό μια μορφή απάντησης. Βέβαια, για να λύσουμε το πρόβλημα της κρίσης θα πρέπει να ανατρέψουμε τις πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα. Όσο και να προσπαθούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο, όχι σε περίοδο κρίσης αλλά και γενικότερα, δε φθάνει αυτό. Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και οι δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και αυτή η δράση είναι σημαντική και με αυτή την έννοια την προωθούμε μαζί με άλλες δράσεις που κάνει ο δήμος μας».
Ο κ. Κορτζίδης συμπλήρωσε πως η προσπάθεια από εδώ και πέρα είναι η συστηματοποίηση της δράσης και η διεύρυνσή της. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που παρατηρείται στα ελληνικά νοικοκυριά -εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων- σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Εξετάζουμε την περίπτωση μιας ακόμα καλύτερης εγκατάστασης στον υπάρχοντα χώρο και θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», τονίζει ο πρώτος πολίτης του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. 
Χιλιάδες άνθρωποι προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές 
Ο αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παναγιώτης Κοροβέσης ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η Πρωτοβουλία. «Συμπληρώνουμε ένα χρόνο, καταφέραμε να έχουμε προϊόντα από πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, Χωρίς Μεσάζοντες.  Ξεκινήσαμε με τα βασικά αγροτικά προϊόντα και αυτή τη στιγμή έχουμε προς διάθεση περισσότερα από 50 προϊόντα. Θεωρούμε τη δράση εξαιρετικά επιτυχημένη, πράγμα που φαίνεται και από τη συμμετοχή του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα σε εξαιρετικές τιμές», μας λέει ο κ. Κοροβέσης. 
Στα δύσκολα δεν πρέπει να μένει κανένας μόνος του 
Ακρογωνιαίος λίθος για το επιτυχημένο εγχείρημα του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι οι δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Μεταξύ αυτών και η Ελεάννα, που εδώ και ένα χρόνο συμμετέχει αφιλοκερδώς, προσφέροντας ένα ανεκτίμητο κοινωνικό έργο. «Συμμετέχω σ’ αυτό το Κίνημα γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει σε περιόδους κρίσης, που τσακίζονται τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος ανά γειτονιές και ανά δήμους να οργανωθεί και να επιδιώξει την επιβίωσή του. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να φέρουμε προϊόντα καλής ποιότητα και σε καλές τιμές, με εγγυητή τον δήμο. Έτσι, προσφέροντας με αλληλεγγύη και δίχως να πληρωνόμαστε, βοηθάμε στη διαδικασία, πράγμα που κρίνω πολύ σημαντικό. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς: στα δύσκολα δεν πρέπει να μένει κανένας μόνος του», σημειώνει η Ελεάννα. 
Ποιότητα και τιμές κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών 
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, συνομιλήσαμε με τους καταναλωτές που έδειξαν να προτιμούν να προμηθεύονται τα προϊόντα τους από την υπαίθρια αγορά που έχει στήσει ο δήμος για δύο κύριους λόγους: Τις προσιτές τιμές και την πολύ καλή ποιότητα. «Η επιτυχία έχει να κάνει με το συνδυασμό τιμών και ποιότητας», μας λέει ο Αντώνης, που ψωνίζει τα απαραίτητα για την οικογένειά του και περιμένει τον ερχόμενο μήνα, ώστε να επισκεφθεί και πάλι τον χώρο, για να κάνει τις αγορές του. 
Το εμπόριο μάς έχει κάψει... 
Ο Δημήτρης Βλάχος είναι από την Ανθήλη Λαμίας και είναι ρυζοπαραγωγός. «Ο κάθε αγρότης-παραγωγός πρέπει να προσπαθεί να πουλά τα προϊόντα του, χωρίς μεσάζοντες, σε ικανοποιητικές τιμές και με γνώμονα την καλή ποιότητα», δηλώνει ο κ. Βλάχος. «Το εμπόριο μάς έχει κάψει και ευτυχώς που μας δίνεται η δυνατότητα εδώ να βγάζουμε ένα καλό μεροκάματο», προσθέτει ο παραγωγός. Δηλώνει ικανοποιημένος τόσο από την οργάνωση της υπαίθριας αγοράς, όσο και από την προσέλευση του κόσμου. Σχετικά με το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες τονίζει, «να ’ναι καλά οι άνθρωποι που το κάνουν. Το υποστηρίζω με... Θεούς και Δαίμονες».
Η παραγωγός τυροκομικών προϊόντων Τσαγκόγιωργα Νικολέτα διαθέτει δικό της τυροκομείο και συνεργάζεται με το Κίνημα και τον δήμο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Δηλώνει ικανοποιημένη που καταφέρνει να διαθέσει το προϊόν της σε πολύ καλές τιμές για τον κόσμο, ενώ είναι ευχαριστημένη από την κίνηση που υπάρχει και από το επίπεδο της οργάνωσης. 
Έδωσα και σε μεγάλες εταιρίες μέλι και θεωρώ πως είναι κοροϊδία... 
Από τα προϊόντα δεν θα μπορούσε να λείπει το μέλι. Ο Ιωάννης Τσιώτρας είναι παραγωγός μελιού. «Για εμάς τους παραγωγούς, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποτελούν ένεση σωτηρίας. Διαθέτουμε το προϊόν μας απ’ ευθείας στον καταναλωτή χωρίς τους μεσάζοντες, επιτυγχάνοντας πολύ καλή τιμή και ο καταναλωτής ένα ποιοτικό προϊόν, αμιγώς όπως το παράγουμε», σημειώνει ο κ. Τσιώτρας. Ο κ. Τσιώτρας διαθέτει μέλι από θυμάρι, με την παραγωγή του να αγγίζει τους τέσσερις τόνους. Κατάφερε να διαθέσει όλη του την παραγωγή στην Πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει ο δήμος, συμμετέχοντας πέντε φορές. Για τον παραγωγό μελιού, είναι η πρώτη φορά που παίρνει μέρος στις διαδικασίες χωρίς μεσάζοντες και ευχαριστεί τους καταναλωτές που προτίμησαν το προϊόν του. «Τα προηγούμενα χρόνια διέθετα το προϊόν μου μόνος μου και το περίσσευμα σε εμπόρους. Έδωσα και σε μεγάλες εταιρίες μέλι και θεωρώ πως είναι κοροϊδία για τον παραγωγό». Εξηγώντας μας την άποψή του αυτή, μας δηλώνει: «Όταν το κόστος παραγωγής είναι ολοένα και αυξανόμενο και μάλιστα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι τιμές που μας δίνουν οι εταιρείες είναι εξευτελιστικές» και συνεχίζει: «τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να βγάλουμε το κόστος μας και να βγάλουμε και ένα αξιοπρεπές μεροκάματο».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: http://youtu.be/b_pbD9NrldQ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eπικίνδυνα τα αλλαντικά με καρμίνιο (Ε120). Αποσύρονται με εντολή του ΕΦΕΤ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Λαϊκή αρχιτεκτονική και αγροτική ζωή: Τα μετόχια στα χτήματα της σταφίδας στη ΒΔ Πελοπόννησο