ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: "ΟΧΙ" ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΛΛΑ "ΝΑΙ" ΣΕ ΚΑΘΕΤΑ, ΠΛΑΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΞΑ ΜΕΤΡΑ!
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ,ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!
Με την επιστροφή της Τρόικας προ των πυλών και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού στην πρώτη γραμμή του πυρός, άρα και την επιταγή νέων μέτρων, η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού οικονομικών μετατρέπει το παλιό, πλέον, όχι σε νέα μέτρα, στην άμεση διευκρίνησή του : «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο».
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα. Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι μεγαλώνει η «τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων.
«Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν» σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έλεγε στη Βουλή ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί (μείωση επικουρικών και εφάπαξ, μείωση κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων), ωστόσο, από το οικονομικό επιτελείο βάζουν κι άλλα θέματα, όπως
- η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μέτρο που θα πλήξει άμεσα περίπου 350.000 εργαζόμενους και ιδιαίτερα γυναίκες με ανήλικα παιδιά
- η αύξηση της 35ετίας για όσους την θεμελιώνουν στα 40 χρόνια. Με επικίνδυνη συνέπεια, από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου να απαιτηθούν νέες απολύσεις, με βάση το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 και το νέο δεδομένο ότι πολλοί πια δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξει η ανάγκη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα.
Επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία εάν απαιτηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.
Επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία εάν απαιτηθούν νέα μέτρα δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.
Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει ότι εκτός των νέων "μαχαιριών" σε συντάξεις και εφάπαξ στο τραπέζι μπαίνουν και οι λεγόμενες "αναδιαρθρώσεις", δηλαδή τα λουκέτα σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Πρώτες και επιτακτικά στην ατζέντα μπαίνουν οι αμυντικές βιομηχανίες.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα προκαλεί τη μικρότερη ζημιά στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι η επιλογή του «λουκέτου» τουλάχιστον στις περιπτώσεις των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ είναι η καλύτερη.Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι εν λόγω επιχειρήσεις. Ειδικά για τα ΕΑΣ, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, ώστε να αποδειχθεί η βιωσιμότητα ενός τουλάχιστον τμήματος της επιχείρησης.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει δραστική συρρίκνωση των ΔΕΚΟ τόσο σε ό,τι αφορά το προσωπικό, με νέες απολύσεις όσο και τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου